Om oss

Från SAAbarv till framtid
Vår historia

NEVS arv och historia sträcker sig tillbaka till 1937. Då bildades Svenska Aeroplan Aktiebolag, mer känt som Saab.

När Bofors, då Sveriges ledande vapentillverkare, köpte Nohab 1936 ökade den militära delen av tillverkningen och beslut togs att utvidga flygmotortillverkningen till att gälla hela flygplan.

Genom ett samarbete med Svenska Järnvägsverkstäder AB i Linköping, som redan hade sysslat en del med flygplanstillverkning, bildades Svenska Aeroplan AB (Saab) med det konkreta syftet att leverera flygplan till det svenska försvaret. Saab etablerades i Linköping, men också i nya lokaler på Stallbackaområdet, i anslutning till den nybyggda flygplatsen

Under kriget byggde Saab i Trollhättan en mängd flygplan, men vid krigsslutet var det uppenbart att en omfattande produktion av militära flygplan inte skulle fortsätta. Man valde då att koncentrera flygplanstillverkningen till Linköping och företaget hade då att ta ställning till vad man skulle göra av fabriken i Trollhättan. Vad skulle man göra med fabriken, resurserna och kompetensen? Vad skulle företaget tjäna pengar på?

Man kunde konstatera att biltillverkning såg lockande ut. Volvo var ännu inte någon stor tillverkare och importen av bilar betydande. De maskiner som fanns, exempelvis plåtpressar kunde också anpassas till biltillverkning.

1947 togs det formella beslutet och en första prototyp, SAAB 92, kunde visas samma. Den kommersiell produktion kom igång ett par år senare och redan 1954 hade fabriken producerat 10 000 bilar.

Det blev starten för ett bilmärke som skulle bli både storsäljare och emotionellt beröra en hel värld. 

Redan kring 1960 gick Saab om Nohab som största industri i Trollhättan och har sedan dess haft en dominerande ställning på arbetsmarknaden.

Tusentals människor har arbetat på den välkända Stallbackafabriken och modeller som SAAB 900, 9000, 9-3 och 9-5 har rullat av linan i Trollhättan.

Utöver företagets skickliga bilbyggare, fanns också en ådra för tekniken. Turbon och BioPower är två exempel på framgång som utvecklades under SAAB´s ledning.

Efter många turer med ägarbyten och nedskärningar, tog resan ett ledsamt slut i december 2011. Bolaget försattes i konkurs. Men det tog inte lång tid förrän ett bud lämnats på Saab Automobiles konkursbo i maj 2012.

Ny ägare var National Modern Energy Holdings Ltd, med Kai Johan Jiang som grundare och ägare. et var ett Hongkong-baserat energibolag med verksamhet i Kina och nu ville Kai Johan driva verksamheten vidare vid Saabs fabrik i Trollhättan.

Saab hade, som mest, nästan 10 000 anställda. Den kvarvarande personalstyrkan, i Saabs konkursbo, var 75 personer. Tillsammans fick de uppdraget att rusta upp bolaget på nytt. Det nya namnet blev NEVS, National Electric Vehicle Sweden och inom ett knappt år färdigställdes den första kompletta NEVS-bilen under varumärket Saab i september 2013.

Under de kommande åren nådde inte NEVS samma antal anställda som på Saab, men 2017 kom man upp till 1 000-strecket i antal medarbetare. 2019 blir Kinesiska fastighetsimperiet Evergrande Group ny huvudägare av NEVS (51%) och 2020 övergår de till att äga bolaget till 100%.

Likt tiden när Saab gick från att vara flygplanstillverkare till att sadla om till personbilar, ställdes NEVS inför stora utmaningar under våren 2023. Evergrandes finansiella kris medförde att NEVS fick beskedet att kraftigt dra ner på verksamheten, anställda och byggnader inkluderat.

NEVS har varit med i flertalet globala projekt, både fordonsutveckling och uppbyggande av fabriker med rätt arbetssätt – inte minst i Kina.

Emily GT och PONS är bara två projekt i mängden, som visar bredden av vad NEVS kunde prestera.

Efter ett mörkt 2023, nådde NEVS botten och vände. Idag, år 2024, har verksamheten ändrats. Utvecklingsarbete är inte längre vår kärna, men arvet, nätverket och den starka kulturen sitter i väggarna. Vi finns fortfarande kvar på Stallbacka och ser inga hinder för att anta nya projekt och växa precis som år 1947. Eller 1954. Eller 2012. Eller 2019. Eller… To be continued.

BID (Business Improvement District)  Stallbacka

Under november bildades BID Stallbacka som en ideell förening på initiativ av Trollhättans Stad, företag och fastighetsägare på Stallbacka med syfte att utveckla ett tryggt, säkert och attraktivt Stallbacka. NEVS är redan en del av BID Stallbacka, och nu drar vi i gång arbetet på riktigt med att stärka varumärket för Stallbacka, energiförsörjningen, ordning och reda i den fysiska miljön samt andra viktiga frågor tillsammans med alla företag, fastighetsägare och andra aktörer som har ett intresse för den geografiska platsen. 

Social Media

Följ oss gärna på